Hvad skete der på Tvind-institutionen Nakkebølle Fjord?
Det var på opholdsstedet Småskolen ved Nakkebølle Fjord, Jørgen Lynge i perioden juni 2015-februar 2016 var souschef og havde sin daglige gang sammen med kriminelle og utilpassede unge, en forstander fra Tvinds lærergruppe og en medarbejdergruppe, som led under sygemeldinger og stor udskiftning.
Og det var her, han til sidst selv knækkede, da han fik, hvad han stadig håber er en softgun sat for hovedet af en af de unge.
For Jørgen Lynge blev Småskolen ved Nakkebølle fjord også et sted, hvor unge mennesker blev afskærmet fra at blive en del af samfundet igen. Deres udvikling blev sat i stå, og deres kriminelle handlinger havde ingen sanktioner – og de blev ej heller meldt til politiet eller socialtilsynet. Vold var i perioder en meget stor del af hverdagen på stedet og i mindst ét tilfælde er der blevet ændret i en anbragt ungs journal. Det bekræfter socialtilsynet over for kommunen.dk.
Nu håber Jørgen Lynge, at han ved at stå frem kan sætte fokus på problemer med både Tvind og med socialtilsynene.
- Folk skal vide, at der er en masse unge og en masse personale, som ikke bliver behandlet ordentligt. Og så står jeg frem, fordi det mest skrækkelige for mig har været tilsynets rolle.
Rettet i journalerne
I mindst ét tilfælde er der blevet ændret i journalerne for en ung, således at socialtilsynet ikke havde mulighed for at få sandheden om virkeligheden på opholdsstedet. Det bekræfter socialtilsynet over for kommunen.dk.
- Jeg husker det som om, at min kæbe som i en tegneserie hamrede ned i bordet. På det allersidste personalemøde, jeg var med på, meddelte forstanderen, at tilsynet havde meldt deres ankomst og ville komme 17. marts 2016. De ville have indsigt i journalerne på den, der sidst har haft fødselsdag, og den, der sidst var kommet ind ad døren. Hun sagde direkte på mødet, at det var skide irriterende, for så var de jo nødt til at ændre i journalerne, siger Jørgen Lynge.
Og det er absolut alvorligt, lyder det fra tilsynschef ved Socialtilsyn Midt, Ulla Bitsch Andersen:
- Det har vi også fået oplysninger om. Og vi har kunnet konstatere, at i ét konkret tilfælde er der noget materiale, vi har modtaget, som sammenlignet med noget materiale fra samme system om samme sag slet ikke stemmer overens. Der er simpelthen rettet i det.
Det er ikke ulovligt for opholdssteder og bosteder at rette i de interne dagbogssystemer.
- Men det skærper vores interesse, når de gør det. For vi kan jo ikke antage andet, end at det er for at skjule information, siger Ulla Bitsch Andersen.
Småskolen ved Nakkebølle fjord er et opholdssted med tilknytning til Tvind, som henvender sig til udfordrede unge.
Læs hele historien hos kommunen.dk.
Se DR's udsendelse her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.